top of page

Den største utfordringen med overvekt er dessverre de fysiske og psykiske helseplagene det kan medføre. Muskel- og skjelettlidelser, hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, kreft, depresjon, og alzheimer er noen av de viktigste plagene som er forbundet med overvekt og fedme.  

​

Det er ikke alltid nødvendig å gå ned i vekt for å forebygge slike lidelser, men ofte holder det å holde vekten stabil og unngå å gå opp i vekt! Dette kan være like utfordrende for mange som å gå ned i vekt.   

Hva kan jeg gjøre dersom jeg ønsker å gå ned i vekt?

Det finnes ikke en oppskrift på hvordan man går ned i vekt, mange mener at det ligger i kalorier inn vs. kalorier ut, så enkelt er det dessverre ikke.

​

Her er noen punker som kan hjelpe deg i gang:

  • Finn ut hvorfor du ønsker å gå ned i vekt og skriv ned hva den største motivasjon er

  • Skriv ned det du spiser i løpet av en uke, denne listen behøver du ikke å vise til noen, men gjør deg likevel bevisst på hva du faktisk spiser

  • Gå til legen og be han sjekke stoffskiftet ditt, kolesterolet ditt og blodtrykket ditt. Dette kan gi deg en pekepinn på hvordan helsen din er innvendig

  • Vær åpen for forandringer og ny tankegang når det kommer til mat og bevegelse

  • Det første steget er som regel det tyngste, men det behøver faktisk ikke være så kjipt å endre livsstil!

Hvordan vet jeg om jeg er normalvektig eller overvektig?

Helsemyndighetene har satt standardmål for å klassifisere om en er under-, normal- eller overvektig, og isåfall hvilken grad. Ofte brukes målenheten KMI* for å klassifisere, men i de tilfeller hvor en har mye muskelmasse og ikke nødvendigvis høy fettprosent er denne målenheten ikke god. Midjemål blir også mye brukt. 

KMI mellom 18,5 og 24,9 klassifiseres som normalvektig, 25-29,5 overvektig og 30 eller mer regnes som fedme. 

Selv om man ikke bør tenke for mye på vekt eller midjemål, er dette gode utgangspunkt å ta for å ha en ide om man er i faresonen for å utvikle sykdommer eller lidelser som følge av overvekt. 

Dersom du har KMI under 18,5 vil du klassifiseres som undervektig. Ta kontakt med legen din for å undersøke om du har lave verdier av viktige næringsstoffer.

Når kroppen ikke får i seg nok kalorier, kan det ofte medføre mangler på noen av de essensielle stoffene. Det vil si vitaminer, mineraler, fett- og aminosyrer. Dette kan ha uheldige konsekvenser og kan medføre at en ikke opprettholder god fysisk og psykisk helse. 

​

*Kroppsmasseindeks / BMI

Formelen for å beregne KMI = vekt(kg) / høyde(m)2

eksempel: 

Jane veier 60 kg, og er 170 cm -> 60 / (1,7 * 1,7) = 20,7

Janes KMI er 20,7

Når bør jeg ikke slanke meg?

Dersom du er gravid kvinne bør du ikke slanke deg. Fettvevet virker som et lager for både giftstoffer, inflammatoriske stoffer og hormoner. Ved slanking frigis disse stoffene ut til blodbanen og kan i verste fall skade fosteret. Har du derimot planlagt å bli gravid, og er overvektig anbefales det sterkt å gå ned i vekt før graviditeten. Overvektige kvinner har større risiko for flere komplikasjoner under svangerskapet enn normalvektige kvinner. 

​

For andre overvektige er det få tidspunkt hvor det passer dårlig å gå ned i vekt.

Hvem kan hjelpe meg å gå ned i vekt?

Ta gjerne kontakt med meg. Med min utdannelse og kompetanse er jeg kvalifisert til å både finne ut om du får i deg for lite av noen viktige næringsstoffer og hjelpe deg med å gå ned i vekt. 

Ta kontakt

Takk for at du tar kontakt, jeg svarer deg så fort som mulig

bottom of page