top of page

Matallergi er en tilstand som skyldes hypersensitivitet overfor stoffer som vi spiser. Immunsystemet reagerer unormalt og danner antistoffer, som igjen fører til utskillelse av blant annet histamin. Symptomer som Kløe, muskelsammentrekning, væske utskillelse, rødme og hevelse kan oppstå ved histaminutskillelse.

​

Noen ganger skyldes matallergi såkalt kryssallergi, det vil si at når en i utgangspunktet har for eksempel Bjørkepollen allergi, har denne personen økt risiko for å utvikle blant annet eple, pære, mandel eller tomat allergi. Årsaken er at de allergifremkallende stoffene i pollen (proteiner) ligner på proteiner i maten. 

​

Forekomsten er størst blant barn, og mange "vokser av seg" allergien innen de blir voksne. Årsaken til at allergi oppstår kan være varierende, men mindre variert bakterieflora, eller bakterieflora i ubalanse kan være en av hovedårsakene.

Symptomer ved matallergi
  • Mage- og tarmsymptomer:

    • Diaré​

    • Oppblåsthet

    • Smerter

    • Kvalme

    • Oppkast

​

  • Symptomer i munn og svelg:

    • Kløe i munn og svelg​

    • hevelse av slimhinnene

​

  • Hudsymptomer:

    • Elveblest
    • Kløe
    • Forverring av eksem

​

  • Anafylatisk sjokk (kan være alvorlig, behandles med Epipen - adrenalin):

    • Hevelse i munn og svelg​

    • Pusteproblemer

    • Kvelningsfornemmelser 

    • Oppkast

    • Blodtrykksfall

    • Bevistløshet​

Hvordan kan jeg vite om jeg har matallergi eller matintoleranse?

Det kan være vanskelig å skille mellom matallergi og matintoleranse. Ved allergi oppstår det som regel straksreaksjon, også ved inntak av små mengder. Symptomer ved intoleranse kommer langsommere, er som regel mengde avhengig og mindre alvorlige enn allergiske reaksjoner.

​

  • Det er viktig å få en ordentlig utredning hos fastlegen din. Han/hun vil ta nødvendige prøver og utelukke andre alvorlige sykdommer​

  • Matvarereaksjoner der laboratoriesvar ikke påviser allergi, defineres som regel som intoleranse

  • Eliminer (etter legebesøket) mistenkt matvare, se om symptomene forsvinner. Reintroduser matvaren igjen og se om symptomene kommer tilbake (det er lurt å utføre dette i sammarbeid med en fagperson)

  • Ved allergisk diagnose må du utelukke matvaren fra ditt kosthold, ved intoleranse bør du utelukke matvaren

  • Når du må utelukke en matvare er det viktig at du rådfører deg med en ekspert innen ernæring for å unngå feilernæring og mangler â€‹

Hvem kan hjelpe meg å sette sammen et næringsrikt kosthold når jeg har fått påvist allergi?

Ta gjerne kontakt med meg. Med min utdannelse og kompetanse er jeg kvalifisert til å både finne ut om du får i deg for lite av noen viktige næringsstoffer og hjelpe deg med å kartlegge hvilke matvarer du bør inkludere og ekskludere i ditt daglige kosthold. 

Ta kontakt

Takk for at du tar kontakt, jeg svarer deg så fort som mulig

bottom of page